HISTORIE

Het Spaardersbad kent een unieke geschiedenis. Tot in de twintigste eeuw zwommen leden van de Goudse Zwemclub in het gemeentelijke openluchtbad aan de Houtmansgracht of in de Reeuwijkse plassen. “Kom er maar in”, was de GZC-leus uit die tijd, “het water is zo lauw als ijs”. ‘s Winters zwemmen in een overdekt bad, daar konden de Gouwenaren toen alleen nog maar van dromen.

een duik in het diepe

Begin jaren 30 richtten daarom een aantal actieve leden van de zwemclub een Comité van Actie op om in Gouda een overdekt zwembad te bouwen. Dit bleek niet eenvoudig. Daarom ontstond het idee om het bad letterlijk bijeen te sparen: iedereen kon een spaaraandeel van f 360,- kopen. Het “Spaardersbad” werd het eerste overdekte zwembad in Nederland dat zonder overheidsgelden was gerealiseerd.

 

In 1938 werd het Spaardersbad gebouwd. Het bad voldeed aan de modernste eisen, maar was ook aanzienlijk goedkoper dan andere overdekte baden die tot dan toe in Nederland bestonden.

 

Burgemeester James opende het bad officieel op 14 januari 1939. Hij zei: “met wat hier uit liefde voor de zwemsport en ten pleziere van de Goudsche burgerij tot stand is gekomen, wordt het gemeenebest gediend.”

 

Het bad werd met een duik van Nel den Boer, de dochter van de voorzitter, geopend. Tijdens de oorlog werd het zwembad korte tijd gesloten omdat het water als reserve moest dienen voor het Van ltersonziekenhuis. Maar ook na de oorlog bleef het bad populair bij de Goudse bevolking. Met 1200 bezoekers op zondagen stond het Goudse bad aan de top van de 33 baden die Nederland telde. In 1942 startte het bad met schoolzwemmen.

 

Met de komst van andere baden in de regio, verschoof het accent bij het Spaardersbad naar het gebruik in de wintermaanden. Toch werd wegens de groeiende concurrentie in de jaren 70 het Spaardersbad op 1 november 1972 overgenomen door de gemeente. Sindsdien is er tweemaal grondig gerenoveerd. Zo werd de hoge badrand afgebroken en werden de trappen naar het souterrain verplaatst. Met de komst van het nieuwe Groenhovenbad werd het Spaardersbad in 2013 gesloten.

 

Het Spaardersbad staat sinds 1990 op de gemeentelijke monumentenlijst. Daarmee werden het bad en het karakter ervan voor de toekomst veilig gesteld.

 

(Bron: Van den Berg B. , Ottink N., Het Spaardersbad, een monument, 1993.)

DURFT U DE
SPRONG TE WAGEN?

'het Spaardersbad houdt u kerngezond'

Mis geen nieuws:

Interesse of vragen?

HISTORIE
een duik in het diepe

DURFT U DE
SPRONG TE WAGEN?

HISTORIE
een duik in het diepe
HISTORIE
een duik in het diepe
HISTORIE
een duik in het diepe